Kilátogattam a budapesti Winter Food Festre, az V. kerületi Erzsébet térre, hogy a Falatozz.hu képviseletében felmérjem, hogy melyek a legújabb téli slágerételek. Ez itt például egy BBQ kocsonyatál, szemet gyönyörködtető tálalásban. Külön imádtam a countryzenét, ami innen szólt.
Bevallom, nem tudom értelmezni ezt a mostanában kicsúcsosodott mániát az aranyárban mért burgonyaszirmok kapcsán. Ki sem merem számolni a hasznot az egy darab felszeletelt krumplin, amit ízlésesen széttologatnak egy pálcikán. De mivel az elmúlt évben minden hasonló tömegrendezvényen sorok álltak, hogy ilyet ehessenek, behódolok a népakarat előtt.
Személyes kedvenceim ezek a sparhelten sült lepények, mert otthon egyszerűen hiába süt-főz az ember, ezt az ízvilágot egy szimpla serpenyőben nem kapjuk meg. Egy ilyen dugig rakott lepénnyel ráadásul a méretesebb bendők is eltelnek.
Ez a kép mindent elmond a magyarok étkezési preferenciáiról. Tudjuk, hogy nem egészségesek, de most mit csináljunk, ha egyszer isteni finomak?!
A forró italkínálat meglepően széles volt: akadt rumpuncs és gyerekpuncs, valamint krampampuli, ami hagyományosan egy cukros-fűszeres-alkoholos ital...
...illetve rumos tea és almás borkoktél is...
...sőt, a forralt bor kínálat is meglepően széles volt. Mézeskalácsos, áfonyás, gyömbéres és ánizsos ízekben is meg lehetett kóstolni.
Hiába bármilyen újdonság, a lángos koronája leverhetetlen. Ez az egyszerű, de nagyszerű étel mindenkit levesz a lábáról és jól is lakat, hát még ilyen ínycsiklandozó feltétekkel megrakva.
Ez a kedves etyeki férfiember olyan szeretettel mesélt a forró szörpjeiről és a házilag készített-termesztett hozzávalókról, hogy vettem is egy levendulásat. Hazaérve rögtön kipróbáltam, és igaza volt: semmi köze a gejl szappanízű termékekhez, ez bizony valóban látott levendulát és igazán kellemes az íze.
A fesztivál gyenge pontja, hogy mínusz tíz fokban nem ártott volna méterenként hüttéket és melegedőket, hősugárzókat kitenni, de mindössze egyet láttam. Márpedig a didergős hidegben enni a kihűlt ételt igencsak ront az élményen.
Szerencsére a turisták csupa mosolygós alkalmazottal találkozhattak egy magyaros ételekre specializálódott standnál. Továbbá külön hangsúlyt fektettek a hazai retró konyhadizájnra is.
A téli vásárok elengedhetetlen kiegészítője a klasszikus forralt bor, ezért ezt a nedűt több standnál is árulták. Itt csak a klasszikus változatot lehetett kapni, de a tradicionális enteriőr bájossá tette az összképet.
A forgatagban mindenki talált kedvére való finomságot, és a külföldiek is szívesen csodálkoztak rá arra, hogy mit eszünk mi, magyarok.
Az egyik legmeglepőbb gasztonómiai újdonsággal a kürtőskalácsosnál találkoztam: mindenki kedvenc desszertje a megszokott ízek mellett kérhető immár málnaszórással is. Csak halkan jegyzem meg, hogy télen fagyasztott-szárított málnával dolgozni viszonylag furcsa ötlet, de nem akarok ünneprontó lenni, éljenek az izgalmas ötletek.
A street food fesztivál február 11-ig látogatható, méghozzá ingyen, úgyhogy még nem maradtál le semmiről. Kóstolásra fel!
Kovács-Tóth Noémi