A Falatozz.hu ad pár ötletet, hogy ebben a cudar időben mivel kísérletezzél a konyhában!
Aki már megcsömörlött az agyoncukrozott, betűtésztás paradicsomlevestől, az próbálja ki ezt az olaszos verziót, garantáltan nem tér vissza soha többé a menzás ízekhez:
Mediterrán paradicsomleves mozzarellagolyókkal
- 700g sűrített paradicsom (100%-os)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 közepes szár zeller
- 3 ek olívaolaj
- 3 ek finomliszt
- 1,5 l víz
- 1 ek bazsalikom (lehetőleg tépett, friss fűszernövény)
- só ízlés szerint
- 1 db leveskocka
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek cukor (ízlés szerint)
- 2 csomag mozzarella golyó
Egy lábosban feltesszük főzni a vizet a sűrített paradicsommal, a zellerrel, a leveskockával, a fokhagymával és egy kis sóval. Közben a hagymát pépesre reszeljük vagy turmixoljuk. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, hozzáadjuk a lisztet, majd a hagymás pépet is, és sűrűn kevergetve összepirítjuk. A levesből fokozatosan adjunk hozzá, hogy felhígítsuk, majd a rántást adjuk hozzá a leveshez, a bazsalikommal együtt. Felforraljuk a levest, majd a végén cukorral édesítjük, és a végső keverés után beletesszük a mozzarella golyókat.
Szereted a krémleveseket? Ugyanakkor mindig csak sajt, gomba, fokhagyma, esetleg sütőtök van terítéken? Készítsd el akkor ezt:
Cukkinis krémleves
- fél kg cukkini
- 4 dl húsleves alaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1,5 dl főzőtejszín
- bazsalikom
- kakukkfű
- só
- bors
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 dl étolaj
Felhevítjük az olajat, beleaprítjuk a hagymát, majd üvegesre pároljuk. A cukkinit és a répát felkockázzuk. A hagymára öntünk fél deci alaplevet, majd párolás után hozzáadjuk a többi levet is. Beletesszük a cukkinit, a répát és a fűszereket (kakukkfő, bazsalikom, só, bors), majd ha minden megpuhult, az egészet összeturmixoljuk. Végül összeforraljuk a főzőtejszínnel, és kenyérkockákkal tálaljuk.
Ha pedig vevő vagy a különlegesebb, pikánsabb ízekre is, akkor kétféle igazi téli csemegét is ajánlunk:
- 4db alma
- 1/2 citrom leve
- reszelt citromhéj
- cukor (ízlés szerint)
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 cs vaníliás pudingpor
- 2 dl főzőtejszín
- őrölt fahéj
- csipet őrölt gyömbér
- 3-4 db szegfűszeg
- 1 l víz
Hámozzuk meg és daraboljuk fel az almákat. Tegyük bele a kis kockákat egy lábosba, öntsük fel vízzel, citromlével, tegyük hozzá a citromhéjat, és ízesítsük ízlés szerint cukorral és fűszerekkel. Főzzük addig, amíg az alma meg nem puhul, majd turmixoljuk össze. Keverjük el a vaníliás pudingport a tejszínnel, és óvatosan öntsük bele a levesbe, folyamatos keverés mellett. Forraljuk össze, de tálalás előtt hűtsük langyosra. Szórjuk meg fahéjjal.
Kókusztejes-chilis édesburgonya leves
- 4db apró édesburgonya
- 4db újhagyma
- só
- bors
- chili
- 0,5dl olívaolaj
- 1-2dl kókusztej
- 5dkg vaj
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megdinszteljük a rajta a felkarikázott hagymát. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott édesburgonyát, és kicsit megpirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük. Végül összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a kókusztejet, sót, borsot, chilit. Legutolsó lépésként belekeverjük a vajat is, hogy még selymesebb legyen. Pirított kenyérkockával vagy tökmaggal tálaljuk.
A hagyományos, gazdagon megrakott levesek és húsimádók számára pedig az alábbiak tűnhetnek jó választásnak:
- 40 dkg kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb burgonya
- 1 dl olaj
- kevés liszt
- 20 dkg virsli
- 1 csokor petrezselyem
- 1,5dl tejföl
- majoranna
- só
- bors
A hagymát felaprózzuk, és fél deci olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a felkockázott burgonyát, majd megszórjuk sóval, borssal, majorannával, petrezselyemmel. Felengedjük vízzel az edényt. A majdnem puha burgonya mellé betesszük a kelkáposztát is, és ha már az is megpuhulni látszik, elkészítjük a maradék olajból és lisztből a rántást, majd tejföllel elkeverjük, és besűrítjük vele a levest. Összeforraljuk, végül belevágjuk a virslikarikákat. Tejföllel vagy petrezselyemmel tálaljuk.
Darált húsos, tejfölös zöldbableves
- 0,5kg zöldbab
- 0,5kg darált hús
- 1 fej hagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1-2 kanál liszt
- 1dl olaj
- kevés piros paprika
- só
- bors
- 1db leveskocka
- kevés ételízesítő
- 1 kisebb babérlevél
- 3-4 ek tejföl
- 2-3 marék száraztészta
Egy fazékban megpirítjuk a felkockázott hagymát és a darált húst. Engedjük fel vízzel, tegyük bele a babot, ételízesítőt, leveskockát, borsot, sót és babérlevelet, és forraljuk össze. Amikor már majdnem puha a bab, készítsük el a rántást lisztből és olajból, és adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát. Pirítsuk össze, majd öntsük bele a pirospaprikát, és adjuk a leveshez a rántást. Tegyük bele a száraztésztát, és amikor már majdnem kész, keverjük bele a tejfölt. Ízlés szerint tehető még egy kevés ecet is, tálaláskor tejföllel díszítsük.
Reméljük, találtál ezek között olyat, amit szívesen kanalaznál! Nos, melyiket készíted el legközelebb?
Tóth Noémi