0
Főoldal Blog bejegyzések Grillezési tippek és receptek

Grillezési tippek és receptek

Grillezési tippek és receptek Ki ne szeretné a faszénen sült szaftos húsokat és roppanós zöldségeket? Adunk néhány ötletet, hogy mit és hogyan grillezzél!

A szabadtéri sütögetés nagyszerű dolog, és nem csak az ínycsiklandó végeredmény szempontjából, hanem közösségi élményként is. Ugyanakkor eléggé ünneprontó tud lenni, ha odaég vagy kiszárad az étel. A Falatozz.hu összefoglalja, hogy mire kell odafigyelni és mit érdemes a tűzre tenni, hogy a grillezés egy vidám esemény és sikerélmény is legyen egyben!


Tovább a grill tarja recepthez >>
grill tarja

Mielőtt nekiállunk

 

Miután beszereztük az alapanyagokat, érdemes egy nappal az esemény előtt bepácolni a húsokat, és akár a zöldségeket is. Amikor már előkészülünk a sütéshez, a grillező hőmérséklete a legfontosabb. A faszenet legkésőbb fél órával a sütés megkezdése előtt be kell gyújtani. Akkor jó a parázs, ha izzóan vörös, és vékony, szürke hamu látható a felszínén. Vigyázzunk a kezünkre, mert az 500 Celsius-fokos parázs a megfelelő. Ekkor be lehet kenni olajjal a rácsot, de ne túl vastagon, nehogy lecsepegjen. Minden hozzávalónak bőven legyen helye maga körül a rácson, kerüljük a telezsúfolást. Érdemes vásárolni az alapvető kellékek mellé kenyeret és mártogatósokat is, utóbbit természetesen házilag is elkészíthetjük. Legyen többféle is, például mustáros, csípős és tejfölös-fokhagymás.

 

Ami az alapvető grillezési technikát illeti, a tűz lángja helyett a parázs felett kell sütni az ételeket, és akkor nem feketednek meg. Ha mégis, inkább vágjuk le a megszenesedett részeket, ugyanis köztudottan egészségtelenek. Az alufóliában párologtatás kalóriaszegény megoldás, azonban mindig a fólia matt része nézzen kifelé. A húsok sütésénél pedig nem szabad villával szurkálni őket, mert kifolyik a nedvesség belőlük, inkább csipesszel forgassunk mindent.

Tovább a sajttal töltött gomba recepthez >>

sajtos gomba

De mit süssünk?

 

Sokan legfeljebb csirkemellet, esetleg tarját tesznek a kerti grillsütőre, holott nem kell, hogy ennyire egysíkú legyen a menü. Például együnk sok friss zöldséget, hiszen köretnek vagy akár főételnek is rendkívül zamatosak. A spárgát és újhagymát egyben, a tv- vagy kaliforniai paprikát és paradicsomot félbevágva, a gombát tönk nélkül, kalapjával lefelé, a padlizsánt és a cukkinit pedig ujjnyi vastagságúra vágva tegyük a rácsra. Minden zöldség elkészíthető ezen a módon – előtte csupán meg kell mosni és vékonyan be kell olajozni őket –, sőt, a nyers fogyasztás után a második legegészségesebb fogyasztási mód a párolás vagy grillezés.

 

Arra érdemes figyelni, hogy a zöldségek nagyrészt percek alatt megsülnek, egyes ételek jóval több időt igényelnek: ilyen például a burgonya, a kukorica és a répa, amelyeket inkább főzzünk elő, hogy ne kelljen bő egy órát várni az elkészülésükre. A krumplit érdemes félbevágott vöröshagymával együtt alufóliába tekerni, majd a parázsba tenni a legfinomabb ízhatás eléréséhez. Akár keményebb sajtot is grillezhetünk, ha nem zavar minket a macerás elkészítés.

 

Aki azonban megrögzött húsfanatikus, azok számára is rengeteg variáció áll rendelkezésre. Lehet például csevapcsicsát, virslit, szeletelt bacont, kolbászt, oldalast vagy – már néhány perc alatt elkészíthető – halszeletet is sütögetni, ízléstől függően. A csirkemániásoknak sem kell leragadni a mellnél, hiszen kicsontozva combot is lehet grillezni, nem beszélve sokak kedvencéről, a csirkeszárnyról. A csontok mentén érdemes sütés előtt egy-egy bevágást ejteni, és eleve vékonyra vágni a szeleteket. Akkor lehetünk biztosak abban, hogy már nem nyers a hús, ha könnyen elválik a csonttól.

Tovább a töltött krumpli recepthez >>

töltött krumpli

 

Tóth Noémi

 

Források:

eletmodkozpont.hu

cotcot.hu

otvenentul.hu

Ajánlott cikkek
Müzliből készít úszógumit a fotós
Olvass tovább
Miből ettek a népek régen és ma
Olvass tovább
A vastagot szeretjük
Olvass tovább