0
Főoldal Receptek Gőzgombóc

Gőzgombóc

Körülbelüli költség 4 főre: 2 500 Ft

Meg is rendelheted azonnal!
Gőzgombóc házhoz szállítással: 1 600 Ft
(Az étel átlagos ára a Falatozz.hu-n. Az ár éttermenként eltérhet!)

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 8 dl tej
  • 1 darab tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 15 dkg szilvalekvár
  • 4 darab tojás sárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1.5 darab vaníliarúd
  • darált mák
  • porcukor
Elkészítési idő: 130 perc

Elkészítés

Az élesztőt futassuk fel 3 dl cukros, langyos tejben. A liszthez keverjük hozzá a sót, a tojás és a felfuttatott élesztőt. Dagasszuk pár percig, majd takarjuk le, és pihentessük 1 órán keresztül. 

 

Közben készítsük el a vaníliasodót. A tojás sárgáját verjük fel 15 dkg cukorral, majd adjunk hozzá 5 dl tejet és a vaníliarúdak kikapart belsejét, végül lassú tűzön főzzük meg, hogy besűrűsödjön.

 

Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki körülbelül fél centiméter vastagra, majd szagassunk ki belőle kör alakú darabokat egy nagyméretű pogácsaszaggatóval vagy egy nagy szájú pohárral. Tegyünk minden tészta darab közepére a szilvalekvárból, majd a tészta széleinek felhajtásával és összenyomkodásával formázzunk gombócot belőlük.

 

Ezután forraljunk vizet egy lábasban, és a gőzében főzzük meg a gombócokat körülbelül 10 perc alatt.

 

Tetszőleges mennyiségű mákot és porcukrot keverjünk össze, majd a kész gőzgombócokat locsoljuk meg a vaníliasodóval, és végül szórjuk meg a cukros mákkal.