0
Főoldal Blog bejegyzések Te sem érted a konyhakínait? Segítünk!

Te sem érted a konyhakínait? Segítünk!

Te sem érted a konyhakínait? Segítünk! Blogbejegyzésünk elolvasása után nem csak a főzőműsorokat fogod teljesen megérteni, de otthon is villoghatsz tudásoddal!

Főzéssel kapcsolatos kifejezések:

Abálás: folyamatos, 95 fok (forráspont) alatti főzést jelent.

Dinsztelés: zöldségek fonnyasztása forró zsíron.

Blansírozás: forrásban lévő vízben hőkezeljük a zöldségeket, majd jeges vízbe helyezzük őket, hogy a színek és a formák élénkek és élesek  maradjanak.

Sous vide: a főzni való ételt levákuumozott, hőálló műanyag tasakokban, alacsony hőfokon (50-90 fok) lassan főzzük. (1-10 óra)

En papillote: sütőpapírcsomagban való sütés.

Marinálás: egy pácolási eljárás. Ízesítésre, puhításra használják.

Szotírozás: a felszeletelt alapanyagokat forró zsiradékban megpirítjuk párolás előtt.

Fermentált élelmiszerek: azok az élelmiszerek, amelyeket valamilyen baktériumos vagy gombás erjesztéssel kezeltek. Ilyen például a joghurt is.

Konyhakínai

Cukrászatokban használt kifejezések:

Meringue: cukorral édesített, felvert tojásfehérjehab. Létezik olasz, francia és svájci módszerrel készülő, aszerint, hogy épp milyen süteményhez használjuk fel.

Grillázs: olvasztott cukorba kevert, darált vagy apróra vagdosott mogyoró/mandula/dió/pisztácia. Sütemények ízesítésére, bevonására használják.

Fondant: francia eredetű szó, jelentése: olvadó. Elkrémesített cukor, a szaloncukor egyik alapanyaga. Áthúzáshoz, fondant-glasurként és más édesipari célokra használják, pl. tortákat is bevonhatunk vele.

 

Szeleteléssel kapcsolatos kifejezések:

Julienne: az alapanyagokat nagyon vékony, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk.

Baton: négyzet alapú hasábok vágása. (1 cm vastag, 4-5 cm hosszú szeletek)

Chifonade/sifonád: hajszálvékonyra szeletelt saláta

Paysanne: Baton vágás után a hasábokból végony, fél centis lapok vágása.

Rondelle: karikára, vagy félkarikára vágott zöldséfeket jelent.

Rondelle szeletelés


Habarás vagy rántás?

Habarás: tejföllel vagy tejszínnel simára kevert liszt, amit folyamatosan kevergetés mellett öntünk az ételbe.

Rántás: valamilyen felforrósított zsiradékban pirított lisztes keverék.

 

Te ismerted ezeket a kifejezéseket? Ha igen, igazi konyhatündér vagy!

Tudtad? A Falatozz.hu-n egyszerűen, idegen szavak nélkül adhatod le a megrendelésedet!

 

 

Forrás:

http://suniskanal.blogspot.com/p/gasztronomiai-kisokos.html

https://divany.hu/offline/2014/12/18/zavarba_ejto_gasztronomiai_szakkifejezesek_szotara/

https://kuffer.hu/ismerd-meg-a-kulonbozo-szeletelesi-technikakat/

https://soborsszeretet.hu/konyhai-kifejezesek/

Ajánlott cikkek
Dolgok, amik sosem romlanak meg a konyhában!
Olvass tovább
A fűszerpaprika eleinte csak dísznövény, aztán kolerát megelőző gyógyszer volt
Olvass tovább