A szőlő egy nagyon lédús gyümölcs, ezért sajnos nem lehet hosszútávon tárolni. Érdemes csak felhasználás-/fogyasztás előtt megmosni, hogy tovább maradjon friss. Ha megmosnánk, mielőtt eltesszük, hamarabb megromlana.
1.) Saláta
A szőlő nagyon jól illik különböző salátákba. Próbáld ki a következő almás-szőlős sajtsalátát, ha valami könnyűre vágysz:
Recept: https://www.lajosmari.hu/recept/643/almas-szolos-sajtsalata
2.) Leves
Kóstoltad már a hideg szőlőlevest? Nem csak édes finomság a hideg szeles időben, de nagyon gyorsan el is készül! A Receptet itt találod:
Recept: https://vajling.hu/hirek/szezonalis-tejszines-szololeves/
3.) Lekvár
Ha valami változatosságra vágysz, készítsd el házilag az új kedvencedet: a szőlőlekvárt!
Recept: https://femina.hu/recept/szololekvar-recept/
4.) Házi mazsola
Először készítsd elő a szőlőt úgy, hogy egy órára hideg vízbe áztatod a szemeket. Azok megtörnek az áztatás hatására, és így könnyebben fognak kiszáradni.
Ha nem szeretsz magokat ropogtatni, érdemes mag nélküli szőlőt választani, vagy egyesével kimagozni a szemeket.
Ha eleget ázott a gyümölcs, már csak szárítanunk kell. Ezt lehet gyümölcsszárítóban annak előírása szerint, és sütőben is. Vigyázat! A nagyobb szemeknek több idő kell a szárításra, ezért érdemes őket kettévágni. Sütőben kb. 10 óra szárításra lesz szükség, és 30-70 °C-os hőmérsékletre. Magasabb hőmérsékleten nem ajánlott a szárítás, mert a gyümölcsök úgy sokat veszítenek tápértékükből.
Te már kóstoltál szőlős finomságokat?
Forrás: https://tesco.hu/hello/cikk/hogyan-dolgozzuk-fel-a-szolot-probalja-ki-a-kovetkezo-7-izletes-modszert/20321/
https://femina.hu/recept/szololekvar-recept/
https://vajling.hu/hirek/szezonalis-tejszines-szololeves/
https://www.lajosmari.hu/recept/643/almas-szolos-sajtsalata