0
Főoldal Blog bejegyzések Mi az az aszpartám és miért rossz neked?

Mi az az aszpartám és miért rossz neked?

Mi az az aszpartám és miért rossz neked? Rossz az aszpartám? Miben van egyáltalán?

A XIXO üdítők kampányának hatására az egész internet felrobbant, és mindenki megismerhette az egyik legelterjedtebb édesítőszer nevét, az aszpartámot.

Oké, de mi az az aszpartám?

A tudatosvasarlo.hu leírása az anyagról:

 

Az aszpartám két aminosavból, aszparginsavból és fenil-alaninból áll.
A fehér kristályok mintegy kétszázszor édesebbek, mint a kristálycukor (szaharóz), hő hatására és savak jelenlétében azonban vesztenek ízükből. Az aszpartám ezért nem alkalmas sütésre és főzésre. Az emberi szervezetben az aszpartám elemeire bomlik és hasznosul, ezért számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g). Mivel azonban az aszpartámot erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz.
Az élelmiszeriparban az aszpartámot elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben használják önállóan vagy más édesítőszerekkel kombinálva. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van. Cukortartalmú rágógumikban az aszpartámot ízfokozóként is alkalmazzák.

Az aszpartám két aminosavból, aszparginsavból és fenil-alaninból áll.

A fehér kristályok mintegy kétszázszor édesebbek, mint a kristálycukor (szaharóz), hő hatására és savak jelenlétében azonban vesztenek ízükből. Az aszpartám ezért nem alkalmas sütésre és főzésre. Az emberi szervezetben az aszpartám elemeire bomlik és hasznosul, ezért számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g). Mivel azonban az aszpartámot erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz.

Az élelmiszeriparban az aszpartámot elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben használják önállóan vagy más édesítőszerekkel kombinálva. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van. Cukortartalmú rágógumikban az aszpartámot ízfokozóként is alkalmazzák.

Mi tartalmazhat aszpartámot?

A weboldal szerint az E 951 anyag a következő élelmiszerekben fordulhat elő:

Az aszpartám csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:

  • Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes alkoholmentes italok(max. 600 mg/l)
  • Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszertek (max. 2.000 mg/kg)
  • Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek (max. 500 – 1.000 mg/kg)
  • Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék (max. 1.000 mg/kg)
  • Édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek (max. 300 mg/kg)
  • Édes-savanyú konzervek halból, tenger gyümölcseiből és puhatestűekből (max. 300 mg/kg)
  • Gabonából vagy diófélékből készült snack-ek (max. 350 mg/kg)
  • Alkoholos italok (max. 600 mg/kg)

Félnünk kell az aszpartámtól?

Felröppent a hír, miszerint az egyik legtöbbet használt édesítőszert rákkeltőnek nyilvánították, ráadásul a WHO a tervei szerint az anyag forgalomból való kivonásáról is beszélt. A végleges döntés értelmében a WHO állása az, hogy nem találtak egyértelmű bizonyítékot a betegség kialakulása és az édesítőszer fogyasztása között, azonban a szervezet mégis a mértékletességre kéri a fogyasztókat az anyag fogyasztásával kapcsolatban.

Mit jelent a mértékletesség?

A WHO szerint egy 60-70 kilogrammos személynek naponta több, mint 9-14 doboz üdítőitalt kellene fogyasztania a biztonságos érték feletti szint eléréséhez.

Így tehát nem kell rögtön temetni az aszpartámot, mert a WHO adatai szerint annyira nem tűnik veszélyesnek, mint amennyire a jelenlegi helyzetben arra gondolni lehet.

Édesítőszer kontra cukor

Az édesítőszeres és a cukros üdítők már egy ideje megosztják a társadalmat. Az mára köztudott, hogy a cukros üdítők fogyasztása az egyik legkönnyebb út az elhízáshoz, és az ezzel járó egészségügyi kockázatokhoz, mint például a szív- és érrendszeri problémák, vagy a máj betegségei. Ezt az egészségügyi kockázatot hivatott mérsékelni az édesítőszer.

A kockázati tényező mind a kétféle ital fogyasztása esetén fennáll, csak más. Az, hogy kinek melyik a szimpatikusabb vagy a kedvezőbb, az mindenki saját döntése.

A cukor vagy édesítőszeres üdítők fogyasztása mindenképpen kockázattal járhat, ennek elkerülése csak sima víz fogyasztása esetén lehetséges.

Ha megéheztél, a Falatozzon biztosan találsz olyan ételt, ami annyira ízletes, hogy nem is fog hiányozni utána az édes üdítő! Rendelés: falatozz.hu!

Forrás:

https://index.hu/techtud/2023/07/14/aszpartam-edesitoszer-rakkelto-who-fogyasztasi-tanacsok/

Ajánlott cikkek
A carbonara spagetti titka: bányászok és gyorsaság
Olvass tovább
Ekkora adag ételeket csak vigyorogva lehet főzni
Olvass tovább
Az ételrendelés a jövő
Olvass tovább