Elindult a nevezés a Magyarország étele 2024 versenyre, amelyre december 15-ig lehet jelentkezni, a recepteket pedig december 29-ig kell beküldeni.
Az idei megmérettetést a “Csak tiszta forrásból” mottóval rendezik meg, ami azt jelenti, hogy helyi alapanyagok felhasználásával minél természetesebb és egészségesebb ételeket elkészítését kéri a zsűri. A kötelező alapanyagok között van a laskagomba, a laktózmentes tej, valamint a magyar vagy a helyi értéktárakban fellelhető termékek.
A verseny célja az, hogy magyar specialitásokat lássanak megújult formában.
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint az agrártárca fontos feladata, hogy bemutassa a magyar termelők termékeit, amelyekből a versenyen megjelenő ételek is készülnek.
Megjegyezte: reményei szerint idén a legtisztább élelmiszerek, a vadhús és a hal is jelentős szerepet kap majd a megmérettetésen. Mint hangsúlyozta, a gasztronómia a magyar kultúra része, amelyet őriz és továbbvisz ez a verseny, hiszen a megújítás mellett megőrzi a hagyományos ízeket.
A döntőt Szolnokon fogják tartani a III. Magyar gasztronómia napja című rendezvény részeként, április 27-én.
Az elődöntőkre január végén, február elején kerül sor, a döntőt a Szolnok Campuson tartják.
Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2023/10/26/nevezes-magyarorszag-etele-2024-verseny/