A kiegyensúlyozott uzsidoboz titka
Az egészséges táplálkozás titka minden esetben a jó tápanyagokban rejlik. A kulcs az, hogy megfelelő makrotápanyagok legyenek a tányéron.
Aminek mindenképpen szerepelnie kell az uzsonnában:
Fehérje
Ide tartozik a hús, hal, tojás, tej és tejtermékek, hüvelyesek, olajosmagvak és gabonafélék. A fehérje fontos szerepet játszik az izomzat felépítésében, a hormonok képzésében az immunerősítéshez és az enzimek előállításában.
Szénhidrát
A szénhidrát nagyon fontos a növekedéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Forrásuk lehet a gabonafélék, álgabonák, burgonya, hüvelyesek, gyümölcsök és tejtermékek. Nagyon fontos, hogy a szénhidrát nem az ellenségünk! Fontos, hogy ez a szénhidrát ne cukruzott dolgokból és édességekből kerüljön a tányérra.
Zsír
Fontos szerepet játszik az agy fejlődésében, az idegrendszer működésében, illetve egyes vitaminok felszívódásában. Remek forrása az oliva olaj vagy az olajos magvak.
Az összeállítás
A legoptimálisabb az lenne, ha a reggelink sós lenne, és minél több fehérjét tartalmazna. Ezért érdemes nem édes pékárut csomagolni csemeténknek, hanem szendvicset készíteni. A legjobb opció erre, ha teljeskiörlésű gabonából készült terméket használunk. A szendvics tartalmazhat sajt- vagy túrókrémet, tojáskrémet, májkrémet vagy tonhalkrémet is. A fehérjéhez érdemes magas hústartalommal rendelkező felvágottat választani - ezekre a különféle sonkák a legjobbak.
Nem tanácsos a zöldségeket a szendvicsbe tenni, mert ez egy hosszú iskola nap alapp eláztathatja a kenyeret, így az ízélmény nem lesz a legjobb. Helyezzük inkább az uzsonnásdobozba! Remek választás lehet a koktélparadicsom, hosszúra vágott unorka vagy a paprikacsíkok.
Konkrét ötletek
- Teljes kiörlésű croissant-ból készült szendvics tojáskrémmel és sonkával, almával és koktélparadicsommal.
- Teljes kiörlésű tortillatekercs krémsajttal és sonkával, mini mozzarellával és szőlőszemekkel.
- Teljes kiörlésű zsemle májkrémmel és sonkával, almával, répa és uborkacsíkokkal.
- Teljes kiörlésű kifli sajtkrémmel, sonkával, zabsütivel és körtével.
Forrás: https://lifestylemagazin.hu/egeszseges-es-finom-tippek-az-uzsonnasdobozba/