Tudtad, hogy az étel minősége múlhat azon is, hogy nem a megfelelő időben sózod az ételed?
Volt már olyan, hogy rendeltél egy ételt ami rendkívül ízlett, majd megpróbáltad otthon elkészíteni és nem lett az igazi? Lehet, hogy csak a sózáson múlt a dolog, főleg, ha a recept csak annyit írt „ Ízlés szerint”.
A szakácsok gyakran használnak sót a főzési folyamat minden szakaszában, továbbá érdekesség, hogy különböző típusú sót alkalmaznak különböző célokra. Keith Sarasin szerint- aki The Farmers Dinner and Aatma séfje- az éttermekben használt só és vaj mennyisége sokkal több mint amennyit mi otthon felhasználunk egy főzésnél. A séf elmondása szerint a fűszerezés egy művészet, melynek elsajátítása időbe telik. Saját konyhánkban gyakran félünk az elsózástól, ami sokszor íztelen ételekhez vezet.
Néhány tipp a tökéletes ételekhez
Szakértők szerint az egyik legfontosabb szempont az időzítés, nem szabad túl korán, túl sok sót tenni az ételbe. Ha pácolunk, akkor használjunk fűszereket, a sóval azonban csak közvetlenül főzés előtt ízesítsünk.
A só típusa szintén befolyásolhatja az ételeink végeredményét, rengeteg szakács használ tengerit, jódozott helyett, ami állítólag nem olyan intenzív és pont ezért picit többet kíván az étel belőle. Ráadásul nyomokban ásványi anyagokat tartalmaz.
Ha úgy akarunk fűszerezni, mint egy profi, akkor érdemes odafigyelnünk arra, hogy nagyjából 8 vagy több centiméterrel az edény felett kezdjük el sózni az ételt. Ezzel a mozdulattal lehetővé tesszük, hogy a sókristályok egyenletesebben hulljanak le. Így valószínűleg úgy fogunk kinézni mint Salt Bae (török séf, szórakoztató és vendéglős, akinek a technikája a hús elkészítésére és fűszerezésére 2017 januárjában vált internetes mémmé).
Fűszerezd meg a mai napot valami finomsággal és rendelj a Falatozz.hu-ról!
Források:
https://www.huffpost.com/entry/salting-food-correctly_l_61e07e12e4b04bd27ed6df5a
https://en.wikipedia.org/wiki/Salt_Bae
Volt már olyan, hogy rendeltél egy ételt ami rendkívül ízlett, majd megpróbáltad otthon elkészíteni és nem lett az igazi? Lehet, hogy csak a sózáson múlt a dolog, főleg, ha a recept csak annyit írt „ Ízlés szerint”.
A szakácsok gyakran használnak sót a főzési folyamat minden szakaszában, továbbá érdekesség, hogy különböző típusú sót alkalmaznak különböző célokra. Keith Sarasin szerint- aki The Farmers Dinner and Aatma séfje- az éttermekben használt só és vaj mennyisége sokkal több mint amennyit mi otthon felhasználunk egy főzésnél. A séf elmondása szerint a fűszerezés egy művészet, melynek elsajátítása időbe telik. Saját konyhánkban gyakran félünk az elsózástól, ami sokszor íztelen ételekhez vezet.
Néhány tipp a tökéletes ételekhez
Szakértők szerint az egyik legfontosabb szempont az időzítés, nem szabad túl korán, túl sok sót tenni az ételbe. Ha pácolunk, akkor használjunk fűszereket, a sóval azonban csak közvetlenül főzés előtt ízesítsünk.
A só típusa szintén befolyásolhatja az ételeink végeredményét, rengeteg szakács használ tengerit, jódozott helyett, ami állítólag nem olyan intenzív és pont ezért picit többet kíván az étel belőle. Ráadásul nyomokban ásványi anyagokat tartalmaz.
Ha úgy akarunk fűszerezni, mint egy profi, akkor érdemes odafigyelnünk arra, hogy nagyjából 8 vagy több centiméterrel az edény felett kezdjük el sózni az ételt. Ezzel a mozdulattal lehetővé tesszük, hogy a sókristályok egyenletesebben hulljanak le. Így valószínűleg úgy fogunk kinézni mint Salt Bae (török séf, szórakoztató és vendéglős, akinek a technikája a hús elkészítésére és fűszerezésére 2017 januárjában vált internetes mémmé).
Fűszerezd meg a mai napot valami finomsággal és rendelj a Falatozz.hu-ról!
Források:
www.huffpost.com en.wikipedia.org