Az egészséges táplálkozás a következőképpen alakul napi kalóriabevitelre lebontva: táplálékunk 45-65 %-át a szénhidrátoknak, 20-35 a zsíroknak, és 15-35 %-át a fehérjéknek kell adnia. Fontos! Ez egy minta-arány, ezt pedig sokminden egyéb is befolyásolhatja, például életkorunk, életmódunk is.
Hatalmas tévhit, hogy a növényi étrendet követőknek fehérje nélkül kell étkezniük, hiszen rengeteg alternatíva áll a vegánok rendelkezésére a szükséges mennyiségű fehérje bevitelére.
Mennyi fehérje van a húsokban (/ 100g) ?
- csirkemell: 22,5 g fehérje
- csirkeszárny: 17,5 g fehérje
- csirkecomb bőr nélkül: 19,7 g fehérje
- pulykamell: 23,7 g fehérje
- bélszín: 22 g fehérje
- sertéskaraj: 20,7 g fehérje
- szűzpecsenye: 20,65 g fehérje
- lazac: 20,5 g fehérje
Vegán fehérjeforrások és fehérje tartalmuk / 100 g:
- Főtt szójabab: 36,5 g fehérje
- Főtt vörösbab: 22,5 g fehérje
- Főtt sárgaborsó: 23,8 g fehérje
- Főtt csicseriborsó: 20,5 g fehérje
- Főtt lencse: 24,6 g fehérje
- Főtt tarkabab: 21,0 g fehérje
- Szejtán: 75,0 g fehérje
Forrás:
https://www.myprotein.hu/blog/taplalkozas/husok-feherjetartalma/
https://termeszetesenvegan.hu/vegansag-tudomanyosan/novenyi-feherje-minden-amit-tudni-kell/