A matcha egy Japán tea. Ott már évszázadok óta fogyasztják, azonban a világ többi része csak az lmúlt időszakban kezdte megismerni ezt a szuperitalt.
A tea két dologban is speciális: a növény termesztésében és a szezonalitásban is.
Árnyékolás
A növény növekedésének egy bizonyos fázisát árnyékban tölti. Sötét színű fóliűával zárják le az ültetvényeket, így azok rengeteg klorofilt kezdenek el termelni. Ettől lesz olyan magas az antioxidáns tartalma, ilyen élénk a színe és az édeskés ízt is innen kapja.
Szezonalitás
A matcha teát évente mindössze egyszer szüretelik. Így évente mindössze 2500 tonna teát tudnak előállítani, így a matcha az egyik legdrágább teafajta.
Különlegessége, hogy a többi teával ellentétben porrá zúzzák, és egy speciális keverővel kell összekeverni a vízzel.
Jótékony hatásai:
- A kávéval ellentétben olyan koffeinforrást biztosít, ami akár 6 órán keresztül tartósan kitart.
- A matcha 14-szer több antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya!
- Harcol az öregedés ellen.
- Gyorsítja az anyagcserét.
- Égeti a zsírt.
- Csükkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást.
- Méregtelenít.
Forrás: mmatcha.hu