0
Főoldal Blog bejegyzések Érdekességek a csokoládéról

Érdekességek a csokoládéról

Érdekességek a csokoládéról Ma a csokié a főszerep: érdekességekről és különleges csokoládékról olvashatsz!

A csokoládé világnapját minden évben július 7én tartják, azonban számos speciálisabb csokoládénap is létezik, például az étcsokoládé napját január 10-én, a tejcsokoládé napját július 28-án, a fehér csokoládé napját szeptember 22-én és a csokoládéval bevont akármi napját december 16-án.

Érdekességek a csokiról:

  • Volt időszak a múltban, mikor a kakaóbab fizetőeszköz volt.
  • Az első táblás csokoládé 1847-ben készült.
  • A csoki olvadási hőmérséklete pont az ember átlagos testőmérséklete alatt van.
  • A csokoládé illata stresszoldó hatású.
  • A csokipöttyös keksz véletlenül jött létre.
  • Az étcsokoládénak rengeteg jótékony hatása van.
  • A fehércsoki technikailag nem is csokoládé.
  • A világ legdrágább csokoládéja arannyal van bevonva.
  • A kakaó természetes koffeinforrás.
  • A csokoládé afrodiziákumnak számít.
  • A csokoládé segíthet levinni a vérnyomást.
  • A tejcsokoládét 1875-ben fedezték fel.
  • Rengeteg csokoládé múzeum van a világon.
  • A kakaóbab fán terem, egy fán pedig körülbelül 2 500 bab tud nőni.

Az Év Pálinkás bonbonja 2023 - Magyarország első bonbon versenye

2023-ban megrendezésre került Magyarország első bonbon versenye, amely a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként kerül megszervezésre március 6-án.

A verseny célja a HUNGARIKUM magyar pálinka, mint a nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.

 

Nevezési kategóriák
Minőségi csokoládé (ét, tej, ruby, fehér, illetve ezek kombinációja), és bármilyen típusú gyümölcspálinka felhasználásával
1. Krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon 8 – 12 gramm súllyal
A XXIII. Gyulai Pálinkafesztivál 2023-ban kiválasztott „év gyümölcse a meggy”, így külön kategóriaként díjazásra kerül:
2. Meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült kézműves bonbon 8 – 12 gramm súllyal

Nevezési kategóriák

Minőségi csokoládé (ét, tej, ruby, fehér, illetve ezek kombinációja), és bármilyen típusú gyümölcspálinka felhasználásával

1. Krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon 8 – 12 gramm súllyal

A XXIII. Gyulai Pálinkafesztivál 2023-ban kiválasztott „év gyümölcse a meggy”, így külön kategóriaként díjazásra kerül:

2. Meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült kézműves bonbon 8 – 12 gramm súllyal

 

A győztesek:

Az év pálinkás bonbonja a soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda feketecseresznye-málna pálinkabonbonja lett, amely elnyerte a legjobb krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbon címét is.

Külön díjazták az év gyümölcséből, azaz a meggyből készült pálinkás édességet, a legjobb meggypálinkás bonbon a dunaharaszti Dantoni Chocolate meggypálinkás mámor fantázianevű bonbonja lett.

A legeredményesebb nevező díját pedig a pécsi Heaven's Chocolate Kft. és a balatonlellei Csilli Choco Bons érdemelte ki - közölték a szervezők.

 

Ha az édesség mellett valami sósra is vágynál nincs más dolgod, mint a Falatozz-on nézelődni!

 

Forrás:

https://www.whitakerschocolates.com/blog/fun-facts-about-chocolate/

https://candyusa.com/story-of-chocolate/fun-facts-about-chocolate/

https://termekmix.hu/ipar/hirek/7914-megvan-az-ev-palinkas-bonbonja

Ajánlott cikkek
A fűszerpaprika eleinte csak dísznövény, aztán kolerát megelőző gyógyszer volt
Olvass tovább
Ketchup a tésztára, ananász a pizzára?
Olvass tovább
Sóból is megárt a sok (meg a kevés is)
Olvass tovább