0
Főoldal Blog bejegyzések Egy kis éttermi etikett

Egy kis éttermi etikett

Egy kis éttermi etikett Sokan kényelmetlenül érzik magukat egy étteremben, mert nem tudják, hogy mit illik és mit nem. Tisztázunk néhány szabályt.

A Falatozz.hu összeszedett néhány illedelmességi alapvetést, hogy magabiztosan lépj be egy étterembe és stresszmentesen élvezhesd az ételeket.

  • örökérvényű szabály, hogy mindig a férfi megy be elsőként az étterembe, ahogyan távozáskor is ő lép ki először az ajtón, tartva a hölgynek az ajtót
  • az asztalhoz azonban a – kísérőt vagy hostesst követve – hölgy megy elöl, a férfi követi, és ha nincs foglalásuk, a hölgy választ asztalt (de célszerű, hogy legyen előre foglalt, ideális hely, amely például nem a toalett vagy a konyha bejáratánál található)
  • a hölgy kabátját a férfi vagy a pincér segítse le, és távozáskor is ő segítse fel
  • a hölgyet a férfi vagy a pincér segítse széke elfoglalásában
  • a hölgyek sose tegyék le a táskájukat a földre (vagy a saját székük támlájára, vagy egy pincértől kért plusz székre helyezzék, esetleg vigyenek táskatartót)
  • mindig kapcsoljuk ki vagy legalább némítsuk le mobiltelefonjainkat
  • ha több vendég is érkezik később, a férfi azokat mindig felállva üdvözölje, a nőnek nem kötelező
  • csak az italok megrendelése után illik ellátogatni a mellékhelyiségbe
  • az étel és ital, különösen a bor rendelése – a nővel történő előzetes egyeztetést követően – mindig a férfi feladata (egy esetben lehet ettől eltérni: ha a nő szakmájából vagy nemzetiségéből fakadóan jártasabb a helyszínen)
  • a borospoharat sose fogjuk meg a testénél, csak a száránál vagy a talpánál
  • a palackozott bort mindig az asztalnál bontja fel a pincér, és az kezdi a kóstolást, aki megrendelte az italt
  • a papírszalvétát a tányér mellett kell tartani, de elegáns éttermekben szokás damasztszalvétát adni, amelyet az ölünkbe teríthetünk – sose a nyakunkba – és a végén a tányér bal oldalára kell helyeznünk összegyűrve (ha kisimítva tesszük oda, azzal kritikát fogalmazunk meg)
  • mindig a nő kezdi az étkezést, csak utána foghatja meg a férfi az evőeszközöket
  • elegáns éttermeknél előfordulhat, hogy egyféle evőeszközből több is található, ekkor kívülről befelé kell haladni, és a legvégén használjuk a tányér fölé helyezett desszertvillát- vagy kanalat
  • étkezés közben, ha csak jobb kézzel eszünk, a bal kéz az asztalon pihenjen, illetve a könyökünk végig legyen szorosan az oldalunk mellett, valamint sose könyököljünk az asztalra
  • ha azt szeretnénk, hogy a fogások között hagyjanak a felszolgálók némi időt, akkor háztető formában, egymást nem érintve rendezzük el az evőeszközöket
  • az étkezés végeztével tegyük egymás mellé a villát és a kést, de ha még folytatnánk később, az evőeszközöket keresztbe helyezzük el a tányéron úgy, hogy a száraik felénk nézzenek
  • ha nonverbálisan minősítenénk az ételeket, akkor tegyük a villát, majd a kést vízszintesen egymásra a tányéron (ez jelenti a pozitív visszaigazolást), vagy a baloldali villa egyik résébe helyezzük bele a kést (ez pedig a negatív véleményt szimbolizálja)
  • fizetéskor nem szokás odakiáltani a pincérnek, az intés vagy bólintás diszkrétebb
  • az anyagiakat illik a férfinek rendezni, vagy legalább felajánlani ezt az opciót (akkor is, ha a nő utána rendezi a saját részét, kivéve, ha üzleti okból fizet a nő)
  • fizetni diszkréten szokás: akár a pultnál, akár az asztalnál úgy, hogy az asztalnál ülők ne lássák az összeget, és ne virítsuk meg közben a papírpénzkötegeket sem
  • ha elégedettek voltunk, 10% borravalót szoktak adni a felszolgálóknak, kivéve, ha a szervizdíj már benne van a végső árban

 

Források:

hogyankell.hu

igenyesferfi.hu

joportal.hu

player.hu

femina.hu

Ajánlott cikkek