A Falatozz.hu összeszedett néhány illedelmességi alapvetést, hogy magabiztosan lépj be egy étterembe és stresszmentesen élvezhesd az ételeket.
- örökérvényű szabály, hogy mindig a férfi megy be elsőként az étterembe, ahogyan távozáskor is ő lép ki először az ajtón, tartva a hölgynek az ajtót
- az asztalhoz azonban a – kísérőt vagy hostesst követve – hölgy megy elöl, a férfi követi, és ha nincs foglalásuk, a hölgy választ asztalt (de célszerű, hogy legyen előre foglalt, ideális hely, amely például nem a toalett vagy a konyha bejáratánál található)
- a hölgy kabátját a férfi vagy a pincér segítse le, és távozáskor is ő segítse fel
- a hölgyet a férfi vagy a pincér segítse széke elfoglalásában
- a hölgyek sose tegyék le a táskájukat a földre (vagy a saját székük támlájára, vagy egy pincértől kért plusz székre helyezzék, esetleg vigyenek táskatartót)
- mindig kapcsoljuk ki vagy legalább némítsuk le mobiltelefonjainkat
- ha több vendég is érkezik később, a férfi azokat mindig felállva üdvözölje, a nőnek nem kötelező
- csak az italok megrendelése után illik ellátogatni a mellékhelyiségbe
- az étel és ital, különösen a bor rendelése – a nővel történő előzetes egyeztetést követően – mindig a férfi feladata (egy esetben lehet ettől eltérni: ha a nő szakmájából vagy nemzetiségéből fakadóan jártasabb a helyszínen)
- a borospoharat sose fogjuk meg a testénél, csak a száránál vagy a talpánál
- a palackozott bort mindig az asztalnál bontja fel a pincér, és az kezdi a kóstolást, aki megrendelte az italt
- a papírszalvétát a tányér mellett kell tartani, de elegáns éttermekben szokás damasztszalvétát adni, amelyet az ölünkbe teríthetünk – sose a nyakunkba – és a végén a tányér bal oldalára kell helyeznünk összegyűrve (ha kisimítva tesszük oda, azzal kritikát fogalmazunk meg)
- mindig a nő kezdi az étkezést, csak utána foghatja meg a férfi az evőeszközöket
- elegáns éttermeknél előfordulhat, hogy egyféle evőeszközből több is található, ekkor kívülről befelé kell haladni, és a legvégén használjuk a tányér fölé helyezett desszertvillát- vagy kanalat
- étkezés közben, ha csak jobb kézzel eszünk, a bal kéz az asztalon pihenjen, illetve a könyökünk végig legyen szorosan az oldalunk mellett, valamint sose könyököljünk az asztalra
- ha azt szeretnénk, hogy a fogások között hagyjanak a felszolgálók némi időt, akkor háztető formában, egymást nem érintve rendezzük el az evőeszközöket
- az étkezés végeztével tegyük egymás mellé a villát és a kést, de ha még folytatnánk később, az evőeszközöket keresztbe helyezzük el a tányéron úgy, hogy a száraik felénk nézzenek
- ha nonverbálisan minősítenénk az ételeket, akkor tegyük a villát, majd a kést vízszintesen egymásra a tányéron (ez jelenti a pozitív visszaigazolást), vagy a baloldali villa egyik résébe helyezzük bele a kést (ez pedig a negatív véleményt szimbolizálja)
- fizetéskor nem szokás odakiáltani a pincérnek, az intés vagy bólintás diszkrétebb
- az anyagiakat illik a férfinek rendezni, vagy legalább felajánlani ezt az opciót (akkor is, ha a nő utána rendezi a saját részét, kivéve, ha üzleti okból fizet a nő)
- fizetni diszkréten szokás: akár a pultnál, akár az asztalnál úgy, hogy az asztalnál ülők ne lássák az összeget, és ne virítsuk meg közben a papírpénzkötegeket sem
- ha elégedettek voltunk, 10% borravalót szoktak adni a felszolgálóknak, kivéve, ha a szervizdíj már benne van a végső árban
Források: