2014-07-15 00:00:00
Egy külföldi utazás sosem lehet igazán teljes a célország gasztronómiájának felfedezése nélkül. Ehhez sokszor nem is kell drága éttermeket végigjárni, elég megkóstolni egy-egy mindenhol kapható street food specialitást.
Mi is az a street food? Egyszerű, könnyen elkészíthető és akár séta közben fogyasztható étel, amelyet éttermek helyett kisebb bódékban, kifőzdékben árusítanak. A világ minden tájának megvannak a maguk specialitásai, de a különlegességekért nem kell feltétlenül egzotikus országokba utazni. A Falatozz.hu összegyűjtött tíz jellegzetes utcai finomságot, amellyel kedvelt turistacélpontnak számító, viszonylag közeli országokban, városokban találkozhatunk.
Fish and chips: Dickens nyomornegyedeitől a Michelin csillagig
A brit főváros szinte minden utcasarkán kapható ez a rendkívül egyszerű étel, amely hagyományosan friss tőkehalból és krumpliból készül. Dickens Két város regénye című könyvében említi először az akkor még parázsló szén fölé lógatott bográcsban sütött eledelt, amelyet ma már kis üzletekben árulnak, London-szerte több mint ezer helyen. Sőt, továbbfejlesztett változatai Michelin-csillagos éttermek asztalán is felbukkannak.
Arancini – szicíliai „narancsgolyók”
Rómaiak, görögök, arabok és vikingek konyhaművészetének egyvelegéből született meg a sajátos szicíliai konyha, amelynek különlegessége a darált hússal, paradicsommal vagy mozzarellával töltött rizsgolyó, az arancini. Nevét („narancsocska”) a narancs héjára hasonlító színéről kapta. Érdekesség, hogy bár eredetileg paraszti étel, mégis sáfránnyal, a világ egyik legdrágább fűszerével ízesítik.
Currywurst: háborús ínségből nemzeti eledel
A hagyományos német virsli és a curry találkozása a II. világháború utáni ínséges időknek „köszönhető”, amikor egy leleményes berlini háziasszony brit katonákkal cserélgetve szerezte be a curryt és a ketchupot, majd a város munkásnegyedében árulta az olcsó, de tápláló ételt. Ma már Berlinben saját múzeuma van currywurstnak, amelynek adatai szerint a németek évi 800 millió adagot fogyasztanak el belőle, ennek tizedét a fővárosban.
Köttbullar: tényleg svédek a híres svéd húsgolyók?
A skandináv ország városaiban lépten-nyomon korvkiosknak nevezett büfékbe lehet botlani, ahol a változatosan elkészített sült kolbászok mellett a svédek nemzeti eledelének számító húsgolyókat is megkóstolhatjuk. A sertés- vagy marhahúsból gyúrt, apró golyócskákat krumplipürével, barnamártással és áfonyaszósszal tálalják. Érdekesség, hogy a legsvédebbnek tartott étel valójában balkáni eredetű: egy balsikerű háború után hosszabb ideig Isztambulban ragadt svéd király hozta magával a receptet. Ezért a fűszeres húsgolyók jóval finomabbak a szinte kizárólag sóval ízesített hagyományos svéd húsételeknél.
Piadina: ókori lepény az Adria partján
Már az ókor óta sütik Olaszország adriai partvidékén, Rimini térségében ezt a friss zöldségekkel és sajttal töltött lepénykenyeret. A vékony, olívaolajos tésztából készült lepényt eredetileg tűz fölé helyezett égetett agyaglapon sütették meg, de manapság már a fémserpenyők a jellemzők. A legnépszerűbb töltelék a friss mozzarella, a rukkola és a paradicsom, de a turisták igényeire szabva már száznál több variációt készítenek.
Ćevapi: a balkáni konyha esszenciája
A ćevapi lapos, pitaszerű zsemlében tálalt fűszeres disznó- vagy marhahús-rudacskák, amely mellé frissen szeletelt hagymát és ajvárt, vagyis paprikából és padlizsánból készült zöldségmártást szolgálnak fel. Forró parázs felett frissen grillezve kínálják szinte minden strandon és vendéglőben szerte Dalmáciában, de gyakorlatilag az egész egykori Jugoszlávia területén népszerű.
Koshari: a gyarmatosítóktól a világhírig
Hatalmas kondérokban főzik az utcai árusok és a vendéglők Egyiptom egyik nemzeti eledelét: tészta, lencse, csicseriborsó és rizs fő együtt, amire tálaláskor fűszeres-csípős paradicsomszószt és pirított hagymakarikákat tesznek. Az összetevők különösnek hangzó kombinációjától sok turista idegenkedik, de csak az első kóstolásig. Ráadásul a vegetáriánusoknak köszönhetően Európában is kezdik megkedvelni. Nem véletlenül, hisz az eredeti recept is a brit gyarmatosítóktól származik, akik elterjesztették ezt a kalóriadús, az afrikai klímában is biztonságosan tárolható-fogyasztható ételt.
Churro: csillag alakú latin fánk
A churro pálmaolajban kisütött, jellegzetes, bordázott formájú tésztarudacskák, amelyeket porcukorral meghintve vagy forró csokoládéval fogyasztanak a leggyakrabban. A legenda szerint pásztorok étele volt, akik azért csinálták ilyen formájúra, hogy gyorsabban átsüljön. Mára a világ minden, spanyolul beszélő részén fogyasztják. Spanyolországban kis üzletekben, churreríákban árulják, ahol kávén és churrón kívül többnyire más nem is kapható. A legrégibb és leghíresebb ilyen a Madrid szívében lévő San Ginés, amely a turisták kedvelt célpontja.
Pierogi: amit még a szentek is védenek
A pierogi egyszerű lengyel parasztétel, ami élesztő nélküli tésztából készül, félkör alakba hajtogatva különféle töltelékkel. A leggyakrabban sajttal, gombával, darált hússal, krumplival vagy káposztával készítik és egyaránt megtalálható az utcai büfék és az elegáns éttermek kínálatában. Talán az egyetlen étel, amelynek saját védőszentje és fesztiválja is van: Szent Jácint napján, augusztus közepén egy nap 30-40 ezer darabot is felfalnak belőle a krakkóiak és a turisták.
A pierogi egyszerű lengyel parasztétel, ami élesztő nélküli tésztából készül, félkör alakba hajtogatva különféle töltelékkel. A leggyakrabban sajttal, gombával, darált hússal, krumplival vagy káposztával készítik és egyaránt megtalálható az utcai büfék és az elegáns éttermek kínálatában. Talán az egyetlen étel, amelynek saját védőszentje és fesztiválja is van: Szent Jácint napján, augusztus közepén egy nap 30-40 ezer darabot is felfalnak belőle a krakkóiak és a turisták.
Simit: reggeli finomság török módra
A közismert kebab mellett a török városok jellegzetes csemegéje ez az olívaolajos tésztából sütött, kör alakú szezámmagos perec. A portékájukat hosszú rudakra felfűzve áruló, hangosan kiabáló simit-árusok már ötszáz éve róják Isztambul utcáit! Pár évtizede még gyakori volt, hogy a helyiek ablakon keresztül vásároltak: a magasra nyújtott rúdról elvett simitért az árus kötényébe dobták a pénz. Lekvárral, gyümölcsökkel vagy tea mellé fogyasztják, de önmagában is ízletes.
A közismert kebab mellett a török városok jellegzetes csemegéje ez az olívaolajos tésztából sütött, kör alakú szezámmagos perec. A portékájukat hosszú rudakra felfűzve áruló, hangosan kiabáló simit-árusok már ötszáz éve róják Isztambul utcáit! Pár évtizede még gyakori volt, hogy a helyiek ablakon keresztül vásároltak: a magasra nyújtott rúdról elvett simitért az árus kötényébe dobták a pénz. Lekvárral, gyümölcsökkel vagy tea mellé fogyasztják, de önmagában is ízletes.
+1. A felsorolásból természetesen nem hiányozhat a magyarországi piacok és strandok gyorsbüféjének örök kedvence, a lángos. A hagyományos sajtos-tejfölös mellett már több tucatnyi tészta- és feltét-variációval készítik, nem csak nálunk, hanem a szomszédos országokban is. Sőt, még New York utcáit is járja egy mozgó lángos-büfé!
Ajánlott cikkek