0
Főoldal Blog bejegyzések Ártalmas lehet a vegán életmód?

Ártalmas lehet a vegán életmód?

Ártalmas lehet a vegán életmód? A vegán életmódról azt tartják, hogy hosszútávon kedvező hatása van az élővilágra. Azonban az emberi szervezetnek mennyire lehet egészséges?

Egyre többen térnek át a vega, vegán és vegetáriánus táplálkozásra. A húsmentes étkezés lehet megfelelő, amennyiben a szervezetnek szükséges fehérjéket és zsírokat növényi eredetű összetevőkkel tudjuk pótolni. Azonban manapság a szupermarketek polcain egyre több húsmentes alternatíva jelenik meg, amik a szakértől angolul UPD-nek hívnak (ultra-processed foods), magyarul UFÉ - ultra feldolgozott élelmiszereknek.

2013-ról 2018-ra a növényi alapú kényelmi ételek mennyisége a háromszorosára nőtt, az Egyesült Királyságban az ott élők fele fogyaszt ilyen élelmiszereket, a harmaduk pedig növényi tejalternatívákat.

Ami ezekkel a probléma az az, hogy a megfelelő íz- és állag elérése érdekében rengeteg feldolgozási folyamaton mennek keresztül. Általában tele vannak sóval és feldolgozott zsírokkal, mindenféle színezőanyaggal és tartósítószerrel.

Egy francia kutatás szerint az ott élők vegán étrendéből adodó teljes kalóriamennyiségének 39,5 százaléka származik ezekből a típusú husmentes alternatívákból.

A kutatások szerint tehát bár a vega étrend éppen az egészséges életmódra hívná fel a figyelmet, sokkal több feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, mint húsevő társaik.

Mi a probléma ezekkel az ultra-feldolgozott élelmmiszerekkel?

Röviden: hosszútávú fogyasztásuk olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint például a daganatos megbetegedések, stroke, elhízás, cxukorbetegség vagy különböző szív-és érrendszeri betegségek.

Az, hogy minden húshelyettesítésére szólgáló élelmiszer káros lenne, azt nem mondhatjuk, hiszen a termék elkészítési módja és az összetevők változóak.

Azt, hogy egészségesebbek vagy nem, mint a hús amit pótolunk vele, szintén nem lehet egyértelműen állítani, a kutatók szerint ugyanis nem mindegy, hogy melyik húshelyettesítőről, és melyik húsról van szó. 

Cathy Cliff szerint ezek az szuperfeldolgozott ételek szinte már nem is számítanak élelmiszernek.

Elmondása szerint bár a termék alapja valamilyen növény, annyi kémiai folyamaton megy keresztül, hogy már nem is élelmiszernek nevezné, hanem valamilyen vegyületnek.

Azt tanácsolja, hogy ezek helyett az egészségtelen termékek helyett keressünk inkább természetesebb alternatívákat. Elmondása szerint a tudósok azt nem mondják, hogy végérvényesen kerüljük el ezeket a polcokat, de a mértékletesség mint mindenben, ebben a fajta táplálkozásban is nagyon fontos. 

Mi kerüljön a tányérre helyette?

Olyan élelmiszereket érdemes keresni, amelyek tápanyagban és rostban gazdagok. Zöldségek, gyümölcsök, teljesértékű gabonák, magok. A tofu egy jó húsalternatíva lehet, mert még az egészséges feldolgozott ételek közé tartozik. Sőt, ajánlatos isa  foogyasztása, mert a húsmentes étkezésnél nagyon fontos, hogy pótolni tudjuk a vasat, fehérjét és kalciumot, és ezek mind megtalálhatók a tofuban.

A konklúzió az az, hogy az egészség kulcsa mindig abban rejlik, hogy tudatosan válasszuk ki mit viszünk be a szervezetünkbe, kövessünk bármilyen étrendet.

 

Forrás: https://www.euronews.com/green/2023/06/24/are-upfs-really-that-bad-heres-what-food-experts-say-on-the-rise-of-ultra-processed-foods

Ajánlott cikkek
Zöld golyókban az egészség
Olvass tovább
Szagold, hogy ne fald fel mindet!
Olvass tovább
Hamarosan robotok felelnek az ételeinkért
Olvass tovább