0
Főoldal Blog bejegyzések Algatészta, avokádófagyi és ehető tányér

Algatészta, avokádófagyi és ehető tányér

Algatészta, avokádófagyi és ehető tányér Megnéztük, mit kínál idén a vendéglátószakma.

A Falatozz.hu kinézett a Sirha Expóra, a Nemzetközi Élelmiszeripari & Horeca Szakkiállításra, hogy megnézze, melyek a jelenlegi gasztronómiai trendek. A Hungexpo területén hangyabolyként özönlöttek az érdeklődők és a résztvevők két pavilonban is, a standoknál pedig feltűnően hódított a mindenmentes és környezettudatos szemlélet. Megfigyelhető volt az a tendencia is, hogy több volt a világkonyha, mint a hazai, és hogy egyre fontosabbak a prémium alapanyagok.

Olyan újhullámos termékek árasztották el az expót, mint a mindenmentes lisztkeverékek, szója protein vagy alternatív tejek vagy az európai fenntartható juhhús. Az italoknál észrevehető az egészségtudatoság, például az alkoholmentes szegmensnél (a kínálat része volt például egy kombucha teából készült üdítőcsalád), de a tea-piacon is voltak újdonságok, mint az ízesített kendertea.

A száraztészta-piacot elözönlötték az olyan vegán gluténmentes változatok, mint a cirokból, zöldborsóból, csicseriborsóból, vöröslencséből, hajdinából, kölesből vagy éppen algából készített termékek. A hamburgerbuciknál is előrukkoltak újdonságokkal: az étkezési szénnel színezettek fekete színben, a céklával megbolondítottak pedig piros színben pompáztak a tányérokon.

Sirha expo 2020

Ami a nyalánkságokat illeti, szinte mindenhol kínáltak cukormentes desszerteket, illetve a különféle ételintoleranciáknak és allergiáknak kedvező alternatívákat. A fagylaltoknál meg is lehetett kóstolni a hagyományos ízek mellett a laktózmentes tökmagkrémes vanília- és matcha tea, valamint avokádó ízű nyalatokat. Még gluténmentes télifagyit is lehetett vásárolni.

Fokozatosan teret nyer a digitalizáció, az online jelenlét és az olyan modern eljárások, mint például a liofizálás, azaz fagyasztva szárítás. Nem csak az étel, hanem annak becsomagolása és tálalása is hangsúlyt kapott, egyre szélesedik a lebomló, komposztálható és bio csomagolások palettája. Olyan izgalmas megoldásokkal is találkozhattunk, mint a komposztálható kávékapszula vagy az ehető fagyispohár- és kanál, illetve az étkezés végén elfogyasztható búzakorpa tányér. A szakkiállításon képviselte magát az a lebomló termékcsalád is, amelyben a Falatozz Zölden! Program keretein belül kiszállítják az ételeket.

 

Ajánlott cikkek
Valóban a macaroné a jövő?
Olvass tovább
Videó a világ legnyálcsorgatóbb ételeiről
Olvass tovább
Furcsa tudnivalók az ételekről
Olvass tovább