0
Főoldal Blog bejegyzések A lángos története

A lángos története

A lángos története Kíváncsi vagy, honnan származik a strandok kedvence?

Ha nyár, akkor strand, ha strand, akkor lángos!

Ma már szinte mindenki legalább egyszer lángosozik a nyáron, de akiknek igazán a kedvencé vált ez az étel, azok az év bármelyik szakaszában fogyaszthatják ezt a finomságot.

Eredete:
Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.
A megmaradt kenyértésztából formáltak lepényeket, amiket a kemence elejében sütöttek ki, innen jött a tűzhöz köthető lángos elnevezés.
A kemence felfűtéséhez rengeteg értékes tüzelőre volt szükség és maga a kenyértészta dagasztása is több órás művelet volt.

Hódítása:
Később az otthoni lángos sütés hagyománya eltűnt és az ötvenes évek végén jelent meg újra a lángos, főként kisiparosok kínálatában. Igazán átütő sikerre a hetvenes években tett szert és azóta is a standok, büfék és szabadtéri rendezvények elengedhetetlen részévé vált.

Fokhagymával, sóval, tejföllel, sajttal, de akár különleges feltétekkel is feldobhatjuk őket, így mindenki megtalálhatja a számára legfinomabb variációt.

Ha megkívántad, csekkold, hátha szállít hozzád lángost is valamelyik partner éttermünk:
www.falatozz.hu

Forrás: Wikipédia

Ajánlott cikkek
Esküvői torták
Olvass tovább
Könnyed nyári frissítők
Olvass tovább
Nyerj Te is Falatozz utalványt a SuperShop nyereményjátékán!
Olvass tovább