0
Főoldal Receptek Jókai bableves

Jókai bableves

Körülbelüli költség 4 főre: 3 200 Ft

Meg is rendelheted azonnal!
Jókai bableves házhoz szállítással: 2 170 Ft
(Az étel átlagos ára a Falatozz.hu-n. Az ár éttermenként eltérhet!)

Hozzávalók:

  • 70 dkg füstölt sertéscsülök
  • 50 dkg szárazbab
  • 4 darab sárgarépa
  • 3 darab fehérrépa
  • 1 darab zeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • bors
  • fűszerpaprika
  • 50 dkg debreceni kolbász
  • 5 dkg sertészsír
  • 15 dkg finomliszt
  • 1.5 dl tejföl
  • 1 darab tojás
Elkészítési idő: 120 perc

Elkészítés

A babot áztassuk be jó sok vízbe, és hagyjuk benne egy éjszakán át. Másnap a megmosott húst tegyük fel főni a babbal eyütt annyi vízben, hogy bőven ellepje. Hámozzuk meg a répákat és a zellert, majd adjuk hozzá a leveshez, a kolbásszal együtt. Ha megpuhultak a zöldségek, vegyük ki őket a hússal és a kolbásszal együtt. Csontozzuk ki a húst, és vágjuk kockákra, a kolbászt pedig vágjuk karikákra. Ha vissza szeretnénk rakni a zöldségeket, azokat is apítsük össze.

 

Ezután készítsünk rántást a leveshez. A vöröshagymát várjuk apróra, a fokhagyma gerezdeket pedig zúzzuk össze. Kevés sertészsíron pirítsuk meg 5 dkg lisztet, adjuk hozzá a hagymákat és a fűszerpaprikát. Öntsünk hozzá egy kevés hideg vízet, majd adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük csomómentesre. Végül adjuk hozzá a leveshez, és jól keverjük el benne.

 

Lassú tűzön forraljuk tovább a bablevest, majd rakjuk vissza a felkockázott húst, a kolbászkarikákat és a zöldségeket.

 

A csipetkéhez keverjük össze a maradék, 10 dkg lisztet a tojással, sózzuk, majd nokedliszaggatóval szagassuk bele a levesbe. Ha megfőtt a nokedli, vegyük le a levest a tűzről, és tálalhatjuk is.