Leves
Körülbelüli költség 4 főre: 3 200 Ft
Meg is rendelheted azonnal!
Jókai bableves házhoz szállítással: 2 170 Ft
(Az étel átlagos ára a Falatozz.hu-n. Az ár éttermenként eltérhet!)
Hozzávalók:
- 70 dkg füstölt sertéscsülök
- 50 dkg szárazbab
- 4 darab sárgarépa
- 3 darab fehérrépa
- 1 darab zeller
- 3 gerezd fokhagyma
- olaj
- só
- bors
- fűszerpaprika
- 50 dkg debreceni kolbász
- 5 dkg sertészsír
- 15 dkg finomliszt
- 1.5 dl tejföl
- 1 darab tojás
Elkészítés
A babot áztassuk be jó sok vízbe, és hagyjuk benne egy éjszakán át. Másnap a megmosott húst tegyük fel főni a babbal eyütt annyi vízben, hogy bőven ellepje. Hámozzuk meg a répákat és a zellert, majd adjuk hozzá a leveshez, a kolbásszal együtt. Ha megpuhultak a zöldségek, vegyük ki őket a hússal és a kolbásszal együtt. Csontozzuk ki a húst, és vágjuk kockákra, a kolbászt pedig vágjuk karikákra. Ha vissza szeretnénk rakni a zöldségeket, azokat is apítsük össze.
Ezután készítsünk rántást a leveshez. A vöröshagymát várjuk apróra, a fokhagyma gerezdeket pedig zúzzuk össze. Kevés sertészsíron pirítsuk meg 5 dkg lisztet, adjuk hozzá a hagymákat és a fűszerpaprikát. Öntsünk hozzá egy kevés hideg vízet, majd adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük csomómentesre. Végül adjuk hozzá a leveshez, és jól keverjük el benne.
Lassú tűzön forraljuk tovább a bablevest, majd rakjuk vissza a felkockázott húst, a kolbászkarikákat és a zöldségeket.
A csipetkéhez keverjük össze a maradék, 10 dkg lisztet a tojással, sózzuk, majd nokedliszaggatóval szagassuk bele a levesbe. Ha megfőtt a nokedli, vegyük le a levest a tűzről, és tálalhatjuk is.