Gyros
Körülbelüli költség 4 főre: 3 400 Ft
Meg is rendelheted azonnal!
Gyros házhoz szállítással: 3 450 Ft
(Az étel átlagos ára a Falatozz.hu-n. Az ár éttermenként eltérhet!)
Hozzávalók:
- 1 kg sertéstarja
- 1 teáskanál gyros fűszerkeverék
- 2 darab vöröshagyma
- 2 dl olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 darab lilahagyma
- 3 darab paradicsom
- 1/4 fej jégsaláta
- 1 darab kígyóuborka
- 1 kg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 6 dl langyos víz
- 3 csipet cukor
- 2 teáskanál só
- 3 dl natúr joghurt
- 2 teáskanál görögös fűszerkeverék
Elkészítés
A pitákhoz először is keverjünk össze 2 dl langyos tejet az élesztővel, a cukorral és 2 teáskanál sóval, majd ezt öntsük hozzá a liszthez. Jól dolgozzuk el, majd adjuk hozzá apránként a maradék 3 dl vizet. Gyúrjuk kicsit, majd takarjuk le, és hagyjuk kelni egy órát.
A megkelt tésztából formázzunk gombócokat, majd ezeket is takarjuk le, és hagyjuk még 20 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Ha letelt a 20 perc nyújtsuk ki őket körülbelül egy centiméter vastagra, majd tegyük be a sütőbe pár percre. Ha kezdenek felpúposodni, fordítsuk meg őket, és süssük meg a másik oldalukat is 1-2 perc alatt, majd vegyük ki, és hagyjuk hűlni.
A gyros húshoz először készítsük el a pácot. Ehhez vágjuk apró darabokra a vöröshagymát, majd keverjük össze körülbelül 2 dl olívaolajjal, a gyros fűszerkeverékkel, illetve ízlés szerint sóval és borssal. Ezt keverjük össze az egy centiméter széles és 5-6 centiméter hosszú darabokra vágott tarjával, majd legalább egy-két órára tegyük a hűtőbe. (Még jobb. ha egy egész éjszakára hagyjuk a hűtőben érlelődni.)
Ha letelt a pácolásra szánt idő, tegyük a húst egy tepsibe, takarjuk le alufóliával, és pároljuk egy órán keresztül, majd vegyük le a fóliát, és süssük készre.
A lilahagymát, a kígyóuborkát, a salátát és a paradicsomokat vágjuk apró kockákra, az öntethez pedig keverjük össze a joghurtot a görögös fűszerkeverékkel.
Végül töltsük meg a pitákat a gyros hússal, a zöldségekkel, és locsoljuk meg az öntettel.