Frissensült
Körülbelüli költség 4 főre: 2 900 Ft
Meg is rendelheted azonnal!
Falafel pitában házhoz szállítással: 2 110 Ft
(Az étel átlagos ára a Falatozz.hu-n. Az ár éttermenként eltérhet!)
Hozzávalók:
- 40 dkg csicseriborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 mokkáskanál őrölt kömény
- 3 mokkáskanál őrölt koriander
- 1 mokkáskanál sütőpor
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- napraforgóolaj
- 1 kg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 6 dl langyos víz
- 3 csipet cukor
- 50 dkg natúr joghurt
- 1.5 darab kígyóuborka
- 1 evőkanál kapor
- 1 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 darab paradicsom
- 1/2 fej jégsaláta
- 1 fej lilhagyma
Elkészítés
A csicseriborsót mossuk meg, válogassuk át, majd áztassuk be egy éjszakára, majd másnap csepegtessük le. A hagymákat pucoljuk meg, a petrezselymet vágjuk kis darabokra, majd aprítógépben aprítsuk össze a hagymákat, a petrezselymet és a borsót. Adjuk hozzá a köményt, a koriandert, ízlés szerint sót, borsot és a sütőport, majd lefedve pihentessük egy órát.
Melegítsünk bő olajat egy serpenyőben, formázzunk golyókat a csicseriborsós masszából majd süssük őket pirosra az olajban.
A pitákhoz először is keverjünk össze 2 dl langyos tejet az élesztővel, a cukorral és 2 teáskanál sóval, majd ezt öntsük hozzá a liszthez. Jól dolgozzuk el, majd adjuk hozzá apránként a maradék 3 dl vizet. Gyúrjuk kicsit, majd takarjuk le, és hagyjuk kelni egy órát.
A megkelt tésztából formázzunk gombócokat, majd ezeket is takarjuk le, és hagyjuk még 20 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Ha letelt a 20 perc nyújtsuk ki őket körülbelül egy centiméter vastagra, majd tegyük be a sütőbe pár percre. Ha kezdenek felpúposodni, fordítsuk meg őket, és süssük meg a másik oldalukat is 1-2 perc alatt, majd vegyük ki, és hagyjuk hűlni.
A tzatziki szószhoz hámozzunk meg egy kígyóuborkát, majd reszeljük le, sózzuk meg, és tegyük félre. Az összezúzott fokhagymát keverjük hozzá a joghurthoz, ízesítjük sóval, borssal és a kaporral, majd adjuk hozzá az egy evőkanál olívaolajat és a citromlevet. Nyomkodjuk ki az uborka levét, majd keverjük hozzá a joghurtos mártáshoz.
A paradicsomot és a lilhagymát vágjuk apró kockákra, a salátát szedjük leveleire, és azt is vágjuk, vagy tépkedjük apróbb darabokra, majd tegyük bele a pitákba a falafel golyókat, a zöldségeket és a tzatziki szószt.