0
Főoldal Blog bejegyzések A bor világnapja

A bor világnapja

A bor világnapja Május 25-én, Szent Orbán napján ünnepeljük a borokat.

Izgalmas nap a mai, hiszen a népi hagyományok szerint megtudhatjuk, hogy milyen borokat tartogat számunkra a 2022-es év.

A bor világnapját Magyarországon leginkább Szent Orbánhoz, a szőlő, a szőlőművesek, és a borok védőszentjéhez kötjük. A hiedelem szerint, ha Szent Orbán napján száraz, meleg idő van, akkor a bor édes lesz, ha viszont esik, akkor kissé savanykás ízekre számíthatunk.

Mivel a májusi fagy igencsak gyakori jelenség, korábban a szőlősgazdák szobrokat emeltek a szőlőhegyeken Szent Orbán tiszteletére, abban bízva, hogy megvédi őket az időjárás pusztításaival szemben. Ha jó idő volt, virágkoszorúkkal, cseresznyefaágakkal díszítették az emelvényeket, ám ha az időjárás kedvezőtlen volt, bosszúból kövekkel, botokkal dobálták meg a szobrokat.

De hogyan ünnepeljük 2022-ben a bor világnapját?

Például egy finom borkóstolóval egybekötött vacsora vagy egy borozó meglátogatása kellemes időtöltés lehet, valamint országszerte a legjobb borászatok várják vendégeiket a birtokokon, pincészetekben, ahol a kóstolás mellett mélyebb ismeretekre is szert tehetünk a borok készítésével kapcsolatban.

A hétvégén Borbarangolás, Szőlész-Borász Konferencia, Orbán Napi Borünnep és Gourmet Fesztivál is megrendezésre kerül, tehát bőven lesz alkalmunk megünnepelni ezt a jeles napot.

Ha te mégis inkább otthon szeretnél elmerülni a borok világában, akkor válassz a kedvenc italod mellé egy finom pizzát, sajtválogatást vagy ízletes főételt a Falatozz.hu oldalán!

Forrás: bor.hu

Ajánlott cikkek
A banán napja
Olvass tovább
Élj környezettudatosan!
Olvass tovább
Miért jó online ételt rendelni?
Olvass tovább